GO a Regiontour

Übersetzung nicht verfügbar.

Novinářské ceny znají své vítěze

Česká asociace novinářů a publicistů cestovního ruchu Czech Travel Press každoročně vyhlašuje na veletrzích GO a REGIONTOUR výsledky novinářské soutěže. Porota letos posuzovala 50 příspěvků od autorů z různých typů médií, kteří v roce 2019 reflektovali hlavní téma Gastronomie a osobitým způsobem přispěli k propagaci cestovního ruchu. Kromě tří prvních míst udělila porota i čtyři další ocenění.

Vítězem novinářské soutěže se stal Miroslav Navara, který oslovil porotu reportáží o Nestville whisky. Ta přišla ke svému zvláštnímu jménu překladem obce Hniezdne (nest – hnízdo, ville – zkratka z anglického village, vesnice), kdy její výrobci dokázali navázat na tradici nejstaršího zachovaného lihovaru na Slovensku z poloviny 18. století. Druhé místo patří Jaromíru Hamplovi za rozhovory o malých pivovarech v obcích Chyše a Kynšperk. Třetí cenu získala Slovenka Marta Furdíková za výborně formálně zvládnutou fotoreportáž z prostředí trampingu. 

Vzhledem k tomu, že se sešlo hodně kvalitních příspěvků, udělila porota pod vedením Petra Teifenböcka zvláštní novinářské ceny, které se vztahovaly k propagaci cestovního ruchu. Odnesli si je Pavel Eckhardt za sérii reportáží o vodácké turistice pro web raft.cz a Martina Oplatková za seriál fotoreportáží pro přílohu deníku Právo. Oceněna byla novinářskou cenou také Jaroslava Vykoupilová z Českého rozhlasu Brno, která se v krátkém rozhovoru na pódiu vyznala ke své lásce k rozhlasovému mikrofonu, s nímž si rozumí už pětadvacet let.

Závěrem obdržel speciální cenu Ondřej Havelka za eseje Náboženský šok na cestách světem, které psal pro web tracking.cz. Tato cena je mimo jiné zajímavá tím, že má podobu obuté dřevěné kachny. „Dřevěná kačenka, která má boty, je ideální novinářská kachna cestovního ruchu pro kategorii, kterou jsme pojmenovali po spisovateli, publicistovi a novináři Jaroslavu Holoubkovi. Vždycky s ním byla legrace, a proto jsme vymysleli cenu pro autorské počiny, které jsou něčím odlehčeny, nejsou jenom zprávou nebo klasickou reportáží,“ zavzpomínal na závěr slavnostní chvíle Miroslav Navara.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše