Jiří Kuliš: Účast na MSV může být výborná. Ve druhé polovině roku vidím naději

Nastala situace, která je horší než hospodářská recese před deseti lety. Vystavovatelé však na přesun veletržních akcí reagují velmi racionálně. ,,Věřím, že se do normální situace vrátíme ve druhém pololetí, kam zatím všechno překládáme. O to náročnější to bude. Ale v normálu musí být celá Evropa, musí se cestovat, firmy nebudou zakazovat služební cesty, účast na hromadných akcí a podávat si ruce se zákazníky," řekl Jiří Kuliš, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno. Veletrh je totiž o osobním kontaktu.

Co znamená současná situace pro Veletrhy Brno?

Bezprecedentní situaci, která je horší, než byla při zahájení hospodářské recese před deseti lety. Tehdy firmy šetřily náklady, ale akce pokračovaly, nyní jsou rušeny nebo v lepším případě překládány. Nejdříve to byla všeobecná nejistota, precedens rušení hromadných akcí v Evropě, omezování služebních cest a akcí na straně firem, nyní k tomu přistoupil zákaz pořádání hromadných akcí ze strany státu, čímž nám bylo prakticky znemožněno podnikání.

Jaké to má praktické důsledky?

Jako letecké společnosti odstavují letadla, my máme prázdné haly, kde se mělo každý týden něco konat či připravovat. 6. březen 2020 se zapíše do naší historie jako další „černý pátek“. Zrušili jsme podstatnou část jarního programu. Nyní byl prakticky zrušen program včetně května, neboť pořadatelé akcí, které se měly konat v dubnu a květnu, je ruší. Těžko říct, zda budou některé přeloženy na pozdější dobu. Nevím, zda může být Majáles třeba v červenci, když má být v máji.

Říkáte černý pátek, ale to probíhal Motosalon?

Rušili jsme akce a výstaviště bylo paradoxně plné lidí, motorek a potřeb pro děti na výstavě ProDítě. Bohužel to byly poslední akce na delší dobu. Ale právě ona ruská ruleta „bude to, nebude to“ ve dnech přípravy mne utvrdila v tom, že nelze dále riskovat. Bylo to obrovské dilema a riziko, které již nechci nikdy zažít.

Jak na rušení či přeložení akcí reagují vystavovatelé?

Velmi racionálně a všeobecně nám za včasné rozhodnutí o zrušení akce v plánovaném termínu děkují. Zabránili jsme tím totiž ztrátám nejen našim, ale i na jejich straně.

Jak se to projeví na hospodaření Veletrhů Brno?

Ztratili jsme nyní přes 30 % plánovaných ročních tržeb. Podstatnou součástí našeho podnikání jsou aktivity naší pobočky v Dűsseldorfu, kde se děje to samé. Letošní rok mohl být opět rekordní, ale nebude. Počítáme ztráty, které budou velké.

Jak se s tím hodláte vyrovnat?

Jako řádný hospodář máme dostatečné finanční rezervy, abychom několik měsíců přežili. Škrtáme náklady, investice. 70 % zaměstnanců prakticky nemá práci, takže čerpají dovolenou, náhradní volno, zavádíme zkrácenou pracovní dobu.

V čem vám může pomoci stát? Připravují se opatření na podporu firem.

Nikdo nám nepomůže. Ani stát, ani město jako vlastník. Musíme si pomoct sami. Navrhovaná opatření jako půjčky či oddálení placení daní jsou jen pro ty, kteří mají špatné cash-flow a nemají rezervy. Půjčku musíte splatit, daně nakonec taky zaplatit musíte. Žádáme větší flexibilitu práce. Když zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci a nechce propouštět, musí existovat flexibilní systém, který situaci řeší. Týden se dohadujeme s odbory a úřadem práce a není jasné jak zkrácenou pracovní dobu a náhrady nastavit. Když stát zakáže firmě podnikat, měl by refundovat mzdy postižených zaměstnanců plně. Měl by dát i další kompenzace, ale na to není systém ani zdroje. Pojišťovny epidemie a vismajor situace nepojišťují, mají miliardové zisky. Zavedl bych zvláštní zdanění pojišťoven a z tohoto fondu firmy odškodnil, když to nedělají pojišťovny samy.

Do pomoci firmám mají být zapojeny evropské fondy….

Stát nemá v rozpočtu bezedné rezervy a využití těchto fondů by bylo namístě. To je asi to jediné, co ještě z Evropy někoho zajímá. Evropská unie přestala existovat, Evropská komise nikoho nezajímá, protože selhala. Jednají národní vlády a kopírují se navzájem. Evropské státy se zapouzdřily do sebe, máme tu opět hranice, totalitní zákaz cestování. Naprosto narušené principy jednotné Evropy. Každý se stará o sebe. Takový scénář byl před pár dny nemyslitelný, sci-fi. Říkalo se, že Čína to může zvládnout, protože jde o autoritářský režim, a jinde to nejde. Teď tu máme evropské autoritářské režimy, které se od Číny učí a mohou učit. My pošleme do Číny pár tisíc roušek, když Čína vyrábí přes 100 milionů roušek za měsíc a teď je posílá včetně testů na viry do Evropy. Absurdní.

Jak se projeví rušení akcí BVV do ekonomiky regionu?

Chtěl jsem napsat esej o tom, jak by to vypadalo, když se výstaviště přemění na něco jiného a nebudou v Brně veletrhy. Teď už nemusím. Děje se to v přímém přenosu. V březnu budou prázdné hotely, které oznámily aktuální ztrátu 50 milionů, a budou prázdné dál. Do ekonomiky pouštíme 600–700 milionů, což jsou naše náklady, které snižujeme, okamžitě jsme zrušili investice v řádu 100 milionů. O tyto peníze přijdou na nás navázaní dodavatelé, řemeslníci, stravovací služby, speditéři a další. Někteří signalizují, že nepřežijí déle než měsíc. Někteří již rozdali výpovědi zaměstnancům. Sníží se koupěschopnost, omezí se poptávka, zvedne se nezaměstnanost. To je přirozená ekonomická řetězová reakce, která vyústí do fáze recese.

To zní dost pesimisticky. Čeho se nejvíce obáváte?

To je bohužel realita. Věřím, že jde o přechodnou dobu, kterou musíme překlenout. Ale až se dostaneme do normálu, může se do té doby stát, že se celý náš dodavatelský řetězec rozpadne. Ty firmy tady nebudou, protože nepřežily, a jejich lidé budou již jinde.

Kde vidíte světlo na konci tunelu?

Věřím, že ty viry pochcípou a vrátíme se do normální situace ve 2. pololetí, kam zatím všechno překládáme. O to náročnější to bude. Ale v normálu musí být celá Evropa, musí se cestovat, firmy nebudou zakazovat služební cesty, účast na hromadných akcí a podávat si ruce se zákazníky. Veletrh je o osobním kontaktu a podávaní rukou.

Říkáte, že jste zrušili investice. Týká se to i nového pavilonu?

Vize nového pavilonu se prozatím rozplynula. Dokončíme projektovou přípravu, ale s realizací rozhodně spěchat nebudeme.

Bude vůbec strojírenský veletrh?

Nestrašte! Zájem o účast je nyní podstatně vyšší než v minulých letech. V důsledku rušení některých akcí včetně akcí v Německu může být účast skutečně velmi dobrá, neboť firmy veletrh chtějí. Přípravy probíhají normálně a myšlenku zrušení, že si ani nepřipouštím.  

Co pro vás znamená situace osobně?

Stress, jako v každé krizi. Myšlenky a různé scénáře se mi honí hlavou před spaním, ráno přichází to rozuzlení, co se má udělat. Minulý týden jsem měl být v Číně, tento v Německu. Doufám, že koncem května bude boj s virem ukončen a nebude zrušen koncert Claptona, na který se těším.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše