GO a Regiontour

RegFoodFest: Když se hrozny změní v lahodný mošt

Na dlouholeté rodinné tradici vinařství staví svoje umění Slovácká moštárna ve Strážovicích. Magdalena Válková – dcera uznávaného odborníka Jaroslava Krista a sestra vyhlášeného vinaře Tomáše Krista – se vydala novým směrem. Z hroznů vyrábí vinné mošty. Se svým nápadem a hlavně finálním výsledkem už od roku 2011, kdy začala, přesvědčila řadu konzumentů a také porot nejrůznějších soutěží. Vy je můžete poznat v pavilonu P u příležitosti veletrhů GO a Regiontour a gurmánského festivalu RegFoodFest.

Hned v roce 2014 získala zlatou hvězdu v nejprestižnější potravinářské soutěži ve Velké Británii Great Taste Awards. Odnesla si ji za vinný mošt – Muškát Moravský. Na čtyři stovky porotců vybíralo ty nejlepší produkty z více než deseti tisíců výrobků z celého světa.

O dva roky později Válkovi brali prvenství v krajském kole soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2016. V celorepublikovém finále se umístili na 2. místě, konkurenci měli obrovskou - šest tisíc živnostníků a firmem.

K tomu se přidávaly tituly Tradiční výrobek Slovácka, TOP delikatesa. V neposlední řadě Chuť jižní Moravy a Regionální potravina, ten za vinný mošt – Pálava.

Podmanivou svěží vůni a plnou chuť tohoto moštu si zamilují děti, nadchne ženy a ocení ji i skuteční znalci. Je spojením letité zkušenosti zpracování hroznového vína s nejmodernějšími technologiemi zpracování vinných moštů. Vylisovaná šťáva révy vinné je čistě ovocná, bez přidaného cukru. Je vyrobená z vybraných hroznů pěstovaných na Slovácku, které jsou zpracované šetrných způsobem. Šťáva je lisována ihned po sběru, aby byla zachována chuť a aroma čerstvého ovoce.

Kromě moštů se Magdalena Válková začala věnovat i vínu a uvedla na pulty kolekci z Babího lomu. V nabídce má i zajímavé delikatesy – vinné želé. „Jde o zahuštěné víno nebo zahuštěnou hroznovou šťávu, většinou přislazenou. Stejně jako mošty, i naše želé je vždy odrůdové,“ popisuje Magdalena Válková. Želé se podle ní používá podobně jako marmeláda - na tousty, sladké pečivo, k doplnění slaných pokrmů. Vynikající je s hrubě namletou vepřovou paštikou nebo s čerstvým kozím sýrem doplněným rukolou. Jinou variantou je želé z hutného červeného vína, konkrétně z odrůdy Rulandské modré, které se lehce se přisladí, takže chutí připomíná višně v čokoládě a výborně ladí s kvalitní hořkou čokoládou.

Co všechno rodinný podnik nabízí, poznají zájemci na brněnských cestovatelský veletrzích od 16. do 19. ledna. Stánek najdou v expozici Kvalitních potravin a Státního zemědělského intervenčního fondu při ministerstvu zemědělství, který je garantem titulů Regionální potravina a Klasa.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše