Stavební veletrh Brno

Jiří Ratajský: Lidé nemají čas stavět. S hektickou dobou jsme našli způsob, jak jím vyjít vstříc

U zrodu společnosti PURLIVE stojí od začátku její ředitel Jiří Ratajský. Po nelehké cestě vývoje a certifikace produktů společně se svým týmem uvedl na trh značku Dřevostavby PURLIVE, která pružně zareagovala na dobu, kdy lidé nemají čas ani chuť trávit čas na stavbě. „Lidé si logicky chtějí plody své práce užívat, chtějí bydlet co nejdříve ale s maximálním komfortem, a k tomu se jim snažíme pomoci,“ řekl Ratajský.

Původně jste začínal u betonu pod křídly společnosti Taš-Stappa. Co vás přivedlo k přeorientování na dřevovýrobu a vyvinutí stavebního systému pro dřevostavby?

Po roce 2000 byla u nás výroba betonu zásadním způsobem modernizována a tato změna nám uvolnila kapacity pro další růst. Činnost firmy se postupně rozšířila i o prodej těžených a drcených kameniv a dřevařský provoz. V tomto okamžiku jsme se začali zabývat myšlenkou moderního stavebního systému, což vyústilo k založení a následnému osamostatnění obchodní značky PURLIVE, pod kterou dnes vyrábíme konstrukce pro realizaci dřevostaveb. Hlavní hybnou myšlenkou pro nás bylo efektivnější využití vlastního dřevařského provozu a inspirace obdobnými stavebními systémy v západní Evropě.

Hovoříte o výrobě konstrukcí, ale také o stavebním systému, jak to tedy je?

Jedinečnost stavebního systému PURLIVE spočívá ve slovíčku „systém“. Jedná se o ucelenou řadu stavebních konstrukcí a projekčních detailů pro realizaci dřevostavby. Tím, že jsou konstrukce vyráběny ve výrobním závodě a následně jsou jednoduše přímo na stavbě seskládány do požadované podoby, se dramaticky zrychluje celý postup výstavby. Stavební systém i jeho výroba jsou plně certifikovány. Stavební systém přináší jak realizačním firmám, které jej využívají pro svoji výstavbu, tak především koncovému spotřebiteli spoustu nesporných výhod.

Má stavební systém i nějaká omezení?

Nenapadají mě, protože z projekčního i realizačního pohledu byl systém důkladně vyvíjen s důrazem na jeho univerzálnost. Snad pouze velikost některých vyráběných konstrukcí, kde jako hlavní izolant používáme PUR. Díky složité a náročné technologii lití polyuretanových pěn jsme sice schopni nabídnout zákazníkovi téměř jakoukoli izolační schopnost v podobě tloušťky konstrukce, jsme však plošně omezeni velikostí lisovací plochy, která je 3 x 8 metrů.

Jedná se tedy o nosné a nenosné konstrukce?

Ano. Jak jsem se již zmínil, jedná se o ucelený systém výstavby. U nás předvyrobíme jak nosné obvodové, tak vnitřní nosné i nenosné stěny a příčky. Dále jsme schopni dodat kompletní stropní a střešní nosné konstrukce, takže z výstavby se opravdu stává „lego“ pro velké a ve velkém.

Doporučujete na dřevostavby nějaký specifický fasádní systém?

Doporučujeme, ale finální rozhodnutí necháváme plně na zákazníka. Na dřevostavby v našem podání lze využít za určitých předpokladů jakýkoliv známý fasádní systém, ale upřímně nejčastěji jsou používány kontaktní zateplovací systémy a systémy odvětrávaných fasád.

Zaměřujete se také na modulární stavby. Co to znamená?

Naše modulární dřevostavby jsme hravě nazvali KŮLNA, i když se jedná o standard bydlení plně srovnatelný s moderními dřevostavbami.  Nabízí zákazníkům možnost rostoucího bydlení. Můžete začít s jedním modulem a za čas postupně rozšiřovat dům o další moduly. Prvotní investice do bydlení, tak nemusí být zdrcující. Pro někoho může být velkou výhodou i možnost budoucího přemístění stavby, nebo její úplné odstranění bez složitých demoličních prací.

Kolik modulů můžete maximálně spojit?

Možností je opravdu nekonečně mnoho. Moduly jsou navrženy tak, že se jedná o dřevěný skelet, který má nosné prvky umístěné pouze v rozích. Takové řešení umožní spojení v podstatě neomezeného množství modulů v délce i šířce. Omezeni jsme momentálně pouze statickými výpočty, které máme provedeny pouze pro první a druhé nadzemní podlaží. Jiná aplikace je možná, ale musela by být posouzena statikem.

Nabízíte pouze typové domy, anebo jsou možné také individuální projekty?

Díky vlastní projekci a realizaci jsme schopni domy uchopit komplexně, od první studie až po předání klíčů. Ani již hotový projekt v jiném systému není problém upravit pro ten náš. Rád bych upřesnil, že naše činnost se netýká pouze rodinných domů, máme za sebou i realizace pro komerční využití, či stavby občasné vybavenosti.

Co můžeme čekat do budoucna?

Stále se snažíme hledat nové cesty využití našich produktů i služeb. V oblasti dřevostaveb se nyní intenzivně zabýváme vícepatrovými budovami, a to jak čistě s dřevěnou nosnou konstrukcí, tak kombinací s jinými tradičními materiály, jako je například právě beton, u kterého jsem začínal.

 

 

Další aktuality z veletrhu

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše