GO a Regiontour

Jen tak z hecu pět toustů za dvě minuty. O víkendu ale čeká maxijedlíka větší nálož. Dost nevoní

Jaroslav Němec má před sebou velkou výzvu. Známý maxijedlík na GO to FoodPark míní sníst nejsmradlavější menu, jaké si jen dovedete představit.

Ani se nemusí nijak zvlášť "kousnout" a během dvou minut zkousne pět hodně naplněných toustů, jak Jaroslav Němec ukázal na tiskové konferenci k veletrhům Go a Regiontour a festivalu jídla Go to FoodPark. Cestovatelský svátek v pavilonu P startuje zítra, gurmánský v pavilonu F o den později.

Běžně stavěný muž, do nehož byste neřekli, že na posezení spořádá jedenáctichodové menu nebo je schopný se zúčastnit klidně i tří "žroutských" akcí za den, dostane v sobotu ve 12.30 opravdu zvláštní oběd. Bude mít sice jen tři chody, za to ty nejsmradlavější, co si dovedete představit. Menu zní: hákarl, surströmming, durian.

"Tak durian vlastně po surströmmingu, který jsem už měl a snědl jej i s kostmi, považuji za chuťovku. Hákarl ale pro mne bude premiéra, jsem na to hrozně zvědavý, ale musím se dost psychicky připravit," prozradil Němec.

A co že tedy nevoňavého se pokusí maxijedlík sníst? Už jen při popisování vám není úplně fajn u žaludku.

Hákarl je islanský pokrm připravovaný ze žraločího masa, ze žraloka malohlavého nebo velikého. Krev těchto paryb obsahuje velké množství močoviny, proto je jejich maso pro člověka jedovaté a vyžaduje před konzumací zvláštní úpravu. Je podrobeno kvašení pod velkým tlakem, při němž z něj škodlivá tekotina vyteče. Původně se maso zahrabávalo do písku a zatížilo velkými kameny, v moderní době se používají zvláštní plastové kontejnery. Fermentace probíhá minimálně šest týdnů, pak se maso nařeže na pruhy a zavěsí do průvanu, kde se čtyři až pět týdnů suší. Jídlo se vyznačuje silným specifickým zápachem amoniaku.

Surströmming je švédské rybí jídlo, které se vyrábí zkvašením rybího masa. Vyznačuje se mimořádně intenzivním zápachem. Původně se jednalo o běžné jídlo chudých obyvatel severního Švédska. Ti je vyráběli především ze sleďů obecných, kteří byli loveni na jaře a nakládání na několik měsíců do slaného láku, až lehce zkvasili. Z důvodu možného protržení konzerv a intenzivního zápach obsahu některé letecké společnosti výslovně zakazují tento druh konzerv převážet na palubě. Surströmming je v Guinnesově knize rekordů zapsán jako nejsmradlavější jídlo na světě.

Durian je rod tropických stromů v jihovýchodní Asii. Jedlá dužina vydává silný a pronikavý zápach, a to i když je slupka neporušená. Některým lidem durian chutná, jiní se k němu nemohou ani přiblížit, ti pach přirovnávají například ke shnilým cibulím, terpentýnu nebo žumpě. Kvůli pronikavosti pachu je v jihovýchodní Asii durian zakázán v některých hotelích a prostředcích veřejné dopravy.

Foto: archiv Jaroslava Němce

KOMPLETNÍ PROGRAM GO TO FOODPARK

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše