Motosalon

Translation is not available.

Karel Abraham mění svůj život z gruntu

Úspěšný český motocyklový závodník Karel Abraham je na motocyklové dráze od dětství. Svůj první závod jel už v jedenácti letech na minibicích a po celých devatenáct let patřil k závodnické špičce. V loňském roce byl týmem Avintia ujišťován, že s ním nadále počítá, avšak došlo, z fanouškovského pohledu rozhodně, k nestandardnímu ukončení smlouvy a najednou nebylo v MotoGP žádné volné místo. A tak se stalo, že Karel Abraham nečekaně na konci loňského roku oznámil, že do nové sezóny MotoGP už nenastoupí.

Je tu po roce opět Motosalon, užíváte si tento motorkářský svátek i vy?

Všichni se mě ptají na to, jaký je Motosalon, ale ve skutečnosti tady obíhám pořád nějaké stánky, mám nějaké povinnosti, takže jsem ještě neměl možnost si ho celý projít. Ale určitě si nějakou tu hodinku vyšetřím, abych si ho prošel. Je tu i spousta věcí, na které se těším, samozřejmě na motorky od Ducati a KTM, které jsou moje oblíbené značky. Těším se i na motorky od Yamahy. Měli by tu vystavovat i jednu speciální českou motorku, na to se těším.

 Co nového chystáte pro letošní rok?

Mě letos nečekají žádné závody, protože minulý rok došlo k takovému incidentu a skončil kontrakt. I přes to, že bylo hodně možností, jak pokračovat dál, tak jsem si žádnou nezvolil a teď budu muset zvolit nějakou jinou kariéru odlišnou od závodění.

 A kam směřujete?

Vůbec ještě nemám tušení.

 Takže si berete nějaký čas na rozmyšlenou? Táhne vás to někam?

Opravdu sám nevím, protože musím vymyslet, co a jak. Nemusí to být zítra, ale samozřejmě čas, kdy můžu sedět doma u televize, se krátí. Čas od času dostanu nějakou zajímavou nabídku. Sám uvidím, jestli mě z toho něco opravdu zaujme.

 Jak dlouho jste vlastně aktivně závodil?

Mistrovství světa jsem jezdil 15 let a předtím 2 roky mistrovství Evropy a republiky. Předtím ještě 2 roky na minibicích, takže dohromady to je 19 let.

 Je to strašně dlouhá doba a vlastně obrovská změna v životě, jste na to připravený?

Připravený na to člověk není úplně nikdy, protože je to velký zásah do životního stylu a do života, který jsem vedl. Nonstop jsem byl mimo Českou republiku. I když si všichni myslí, že jsem cestoval za zábavou, tak ono to bylo trošku jinak. Člověk je opravdu pořád na cestě hotel-trať-hotel-trať, nicméně pořád jsem byl někde pryč, takže i tohle je obrovská změna. Teď to tak není, takže samozřejmě i budoucí kariéru bych volil tak, aby to aspoň částečně nějaké cestování obsahovalo.

 Jaká motorka bude v tomto roce váš hlavní kůň?

Já mám radši adventure motorky, na delší cesty. Jsou pohodlné a v dnešní době i dost výkonné. Dá se s nimi jet i hodně rychle v příkrých zatáčkách, takže proto preferuji tyto motorky. Supersporty jsou samozřejmě krásný, ale na nich mám odježděno svoje, takže to není momentálně motorka, kterou bych preferoval.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše