Motosalon

Translation is not available.

Nový český motocykl Böhmerland bude i na elektřinu

Motocykl Böhmerland, který s odkazem na původní stroje vyráběné v 30. letech minulého století v Krásné Lípě, vyrábí podnikatel a nadšenec Petr Knobloch, bude k mání i v elektrické verzi. Stroj s elektromotorem by měl mít dojezd 150 až 200 km a jeho prototyp Knobloch představil na tradičním setkání majitelů původních Čechií v Krásné Lípě.

Elektrická varianta motocyklu původně vznikla jen kvůli testům podvozku nového Böhmerlandu. Charakteristický zvuk původních motocyklů napodobuje prostřednictvím reproduktoru s regulovatelnou hlasitostí. O tom, zda se bude elektrická verze vyrábět vedle kompresorem přeplňované šestistovky, má rozhodnout zájem zákazníků.

Designové studie Böhmerlandu 21 představil Knobloch, který je majitelem ochranné známky, na loňském Motosalonu. Tehdy testoval zájem, podle kterého se chtěl rozhodnout, zda stroje začne vyrábět, nyní již existují funkční protoypy. Konstruktér počítá s výrobou maximálně deseti strojů ročně dle specifik jednotlivých klientů.

Čechie (německy Böhmerland) byla firma, zabývající se výrobou motocyklů, fungující v letech 1924-1939. Vyráběla nejdelší sériový motocykl na světě o délce 3,2 metru. Motocykl zkonstruoval a vyráběl ve svých dílnách Albin Hugo Liebisch. Původně motocykly vyráběl v Krásné Lípě, později svůj podnik přesunul do Kunratic u Šluknova. Motocykly byly vyráběné s motory 350 a 600 ccm jako dvojmístné nebo třímístné. Bylo vyrobeno asi 3000 kusů.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše