SALIMA

Translation is not available.

Jak se pečou svatební koláčky se Zlatou Salimou

Jana Fialová z Chotěboře se svým týmem peče báječné svatební koláčky. Obdržela už za ně mnoho cen...

A tou nejčerstvější je Zlatá Salima 2018. Vyhlášené dobroty z její kavárny znají nejen místní, ale peče i pro známé osobnosti – třeba narozeninový dort pro Karla Gotta.

Na snímku zleva: generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš, majitelka Kavárny Chotěboř Jana Fialová, ministr zemědělství Jiří Milek a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a předseda letošní komise Zlaté Salimy Martin Klanica. Foto: Archiv BVV

Kavárnou a cukrárnou si splnila sen, ale ještě více svojí maminky. Tahle dáma totiž recept na koláčky zdědila po své matce a ta zase po své… a je to ona, kdo těsto zadělává. Její dcera Jana tajemství zná samozřejmě také a když je potřeba za vál stoupne i ona, i když na rozdíl od své maminky vyučená cukrářka není. 

Vy už jste vlastně „opráskaná“ pekařka-cukrářka. Shrnete mi, co kromě čerstvé Zlaté Salimy 2018 máte za ceny?

Jen bych chtěla připomenout, že sice nesou moje jméno, ale stojí za nimi spousta lidí a práce. V prvé řadě chci zmínit svoji maminku, která je duší naší chotěbořské cukrárny. První cenou byl Český výrobek (udílený Potravinářskou komorou ČR) a bylo to za svatební koláčky. Pak jsme stejné ocenění rozšířili na další naše produkty – dorty Harlekýn a Paříž. Což jsou osvědčené a oblíbené dorty, i třeba z let minulých, ale fungují výborně. Pak jsme osmělili přihlásit do České chuťovky, opět s koláčky. Podařilo se. No a letos jsme sbírku rozšířili o Zlatou Salimu.

O Zlatou Salimu jste se pokoušela se svatebními koláčky už před dvěma lety. Co všechno jste vypilovali, že to letos klaplo?

Všechno jsme vylepšili. Kromě receptu (smích). Zlepšili jsme prezentaci, což je v dnešní době nutné. Takže jsme ji vyšperkovali a jsem ráda, že to dopadlo, jak dopadlo (úsměv).

Recept asi neprozradíte, co?

Určitě ne!

I v hodnocení komise zaznělo, že jde o prastarý rodinný recept. Opravdu se u vás dědí?

Ano, dědí se vždy z matky na dceru. U nás na Vysočině je prostě taková tradice svatebních koláčků a v jiném kraji je v takové podobě nepotkáte.

A ty vaše vypadají jak?

Ručně vykrojíte čtvereček, naplníte, složíte. Všechno je to pořád ruční výroba, to zdůrazňuji. Strojově – i když moji spolupracovníci by to někdy uvítali (smích) – byste nezískala ten pravý koláček, jaký chci. Ztratilo by se to kouzlo.

Děláte je ještě někdy vy sama?

Bohužel ano. (smích) Nastávají situace, kdy i já musím k válu. Umím je a dělám je ráda.

Kde si koláčky koupím?

Jen u nás v chotěbořské kavárně. Rozvoz nemáme. Plánujeme kvůli velkému zájmu rozšíření výroby, uvidíme, kam se budou naše cesty ubírat…

Ručně dělané jsou i náplně?

Samozřejmě. Hotové náplně vůbec nekupujeme.

Kolik koláčků jste schopni udělat za jeden den?

Naše maximum bylo 30 kilogramů a bylo to opravdu náročné. Zadělávalo se pět dávek, z jedné se udělá až čtyři a půl kila.

To je pak práce na celý den, jestli se nepletu. Děláte je postupně, těsto nesmí překynout?

Ano, to se pak jede postupně. Ale pokud máme takovou velkou zakázku, tak to pojmeme jako takovou naši kulturní akci. Nabereme brigádnice a uděláme si to jako zážitkový program, aby to byla práce, kterou si ale všichni užijeme.

Svatební koláčky jsou primárně na svatby. Kolik jich za rok zvládnete?

Vidíte, a ony už svatební koláčky nejsou jen svatby. Berou si je zákazníci na recepce, na oslavy, na Vánoce… Ale na svatby je samozřejmě pečeme, spolu s dorty a malým cukrovím. Ročně zvládneme v průměru tak třicet svateb.

Kolik vás vůbec ve vaší kavárně – cukrárně je?

Máme šest stálých zaměstnanců a v případě potřeby doplňujeme brigádníky.

Zvládáte?

Musíme! Ale vše záleží na kolektivu, na lidech v něm. Vyjdou vám vstříc, když vy jim vyjdete vstříc. Troufám si říct, že kolektiv pracovníků se mi změnil na kolektiv rodiny.

Jste vyučená cukrářka?

Já ne, ale moje maminka ano. A asi jsem jí splnila sen – má cukrárnu. Pořád v ní pracuje a vzala si na starosti právě svatební koláčky, protože recepturu si tak trošku tajíme. Ona zadělá těsto a ostatní se přidávají na tvorbu.

Prozradíte aspoň nějakou ingredienci?

Hlavní jsou kvalitní suroviny, na těch to stojí. Takže v nich najdete opravdové máslo, tuzemák, kvalitní tvaroh… je toho moc.

Vy se prezentujete na stánku mlékařského giganta INTERLACTO. Proč?

Je to náš hlavní dodavatel všech potřebných mléčných surovin, a to velmi dlouho.


Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše