SILVA REGINA

Translation is not available.

Nebojte se zvěřiny!

Bažantí polévka s knedlíčky, hřbet z divočáka na divokém koření, srnčí kýta v mandlové krustě nebo divoký králík na švestkách. To je jen drobná ukázka z 216 osvědčených receptů, které představuje reprezentativní zvěřinová kuchařka z vydavatelství Lesnická práce. V pavilonu Z si ji koupíte s veletržní slevou a dárkem potěšíte nejen myslivce.

„Speciality ze zvěřiny“ je velkoformátová kniha se 160 barevnými fotografiemi a atraktivním výtvarným zpracováním. Reprezentativní publikace obsahuje klasické i moderní recepty, všechny vyzkoušené a osvědčené, a poradí také se základním kuchyňským zpracováním zvěřiny. Může tak pomoci s přípravou i lidem, kteří zatím mají ze zvěřiny zbytečný strach. „Obecně lze konstatovat, že zvěřinu u nás neumíme moc připravovat. Přitom je lehce stravitelná, má jemná svalová vlákna a vyznačuje se charakteristickou vůni, výraznější chutí a tmavší barvou. Zvěřina vyniká svými nutričními vlastnostmi, protože obsahuje mnohem méně tuku, takže vykazuje i nižší energetickou hodnotu,“ popisuje přednosti těchto pokrmů Oto Lasák, ředitel nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce, které kuchařku vydalo. Vedle nenasycených mastných kyselin zvěřina obsahuje také množství minerálních látek, jako jsou fosfor, draslík a hořčík, stopových prvků železa, zinku a selenu a ve větší míře vitaminy B1 a B2. Svalovinu volně žijící zvěře lze doporučit  i v dietní kuchyni a na rozdíl od spousty jiných je to skutečná BIO potravina.

Kuchařka „Speciality ze zvěřiny“ vychází z kulinářské rubriky manželů Poláčkových v časopise Svět myslivosti. Nejvíce receptů je ze srnčího, divočáka, jelena a daňka, ale kniha poradí také s přípravou méně běžné zvěřiny, jako jsou křepelky, holoubata, zajíc, divoký králík, divoká husa nebo perlička. Díky spolupráci se someliérem nechybí ani kapitola o kombinaci zvěřinových pokrmů s vínem a symboly označující nevhodnější vína ke každému receptu. „Myslím, že jiná taková publikace na českém trhu není. Určitě potěší myslivce, kterých je u nás hodně, ale i všechny labužníky, protože zvěřinu u nás nevaří jen myslivci a lesníci,“ popisuje spoluautor knihy Dalibor Pačes. Jak dodává, všechny v receptech použité suroviny jsou u nás dostupné. Postupy přípravy jsou jednoduché až středně složité, takže se s nimi mohou do vlastnoruční přípravy delikates pustit i začínající kuchařky a kuchaři.  Nechybí ani recepty na dezerty, zpravidla z lesního ovoce, takže kuchařka inspiruje k sestavení různých variant slavnostního zvěřinového menu o čtyřech chodech.

Návštěvníkům veletrhu Silva Regina se kuchařka „Speciality ze zvěřiny“ představuje poprvé a zájemci si ji zakoupí za zvýhodněnou cenu 500 korun na stánku vydavatelství Lesnická práce. A komu nestačí recepty, ale chce si rovnou pochutnat, může v pavilonu Z navštívit zvěřinovou restauraci s výběrem devíti hlavních chodů ze čtyř druhů zvěřiny.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše