Motosalon

Lukáš Pešek je tváří kampaně BESIP

Lukáš Pešek – český motocyklový závodník, který se nyní věnuje výchově mladých jezdců a stal se tváří kampaně BESIP.

Kam směřuje tvoje cesta po úspěšné závodnické kariéře, stává se z tebe učitel? Trenér?

K tomu došlo pozvolna přirozenou cestou, chci být víc doma než na silnici, mám krásnou holčičku. Takže děti v motoškole vychovávám po dobrém, stejně jako doma. V naší motoškole se snažím o širší záběr, nejen o bezpečnost v provozu, ale třeba i rozvoj mládeže.

A jaké máš výchovné úspěchy?

Z dětí, co k nám chodí trénovat, jsme vybrali šest až sedm talentů, postavili jim tým, máme v plánu vyrazit do Evropy a třeba se nám podaří vychovat nějakého mého nástupce. Bude to i otázka financí, my budeme rádi, když to naši žáci prostě nějak dotáhnou.

Jak hodnotíš svoji spolupráci se značkou Ducati?

Jako ambasador této značky používám motorky Ducati na výcvik, jezdím s nimi po akcích a účastním se i testování, toho si hodně cením. Spolupráce si moc vážím, o to víc, že jsem první, s kým Ducati v takto velké míře spolupracuje. A je to samozřejmě čest spolupracovat s tak prémiovým brandem.

Jak vnímáš nástup elektroniky do motocyklů. Je to ještě o jezdci? Co třeba náklonové ABS?

Vnímám to jako přínos, zvláště u motorek, které jsou určené na běžnou silnici, a přitom mají obrovský výkon, například nový Ducati Streetfighter s výkonem 208 koní. Na těch už se devadesát procent běžných jezdců prostě bez elektroniky nemůže svézt. Elektronika pomůže na úroveň, na jakou si ji nastavíte, a to je fajn.

Využije to i závodník, nebo si všechny asistenty třeba na okruhu vypne? Třeba na zmíněném Streetfighteru?

Já si vždy musím vypnout ABS, je pro mě důležitá odezva od asfaltu v mezních situacích, ale třeba kontrolu trakce si nechávám zapnutou, byť na nějaké minimální úrovni. Vypínám si antiwheel, ten mě nebaví a bere mi moc výkonu.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše