SALIMA

Apimed získal Zlatou Salimu už počtvrté

Kam slovenská firma Apimed vkročí, odtud si odnáší ocenění. Konkrétně se Zlaté Salimy už počtvrté! V letošním klání zabodovala se svým Medovým aperitivem Ambrózia Original.

Na snímku zleva: generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš, majitel firmy Apimed Peter Kudláč, ministr zemědělství Jiří Milek a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a předseda letošní komise Zlaté Salimy Martin Klanica. Foto: Archiv BVV

Osmičlenná porota letošního ročníku své rozhodnutí okomentovala slovy: „Aperitivní nápoj vyrobený na bázi medoviny bez dolihování. Lahodná chuť medu a jemná hořkost 18ti druhů léčivých bylin a koření vytváří dokonalou harmonii chuti.“

Ambrózia se vyrábí ve třech variacích – original, citrus a ginger a má nízký obsah alkoholu, 13,5%. A proč právě název Ambrózia? „Je božská. Její majestátní název pochází z dávné doby řeckých bohů. Vládcové pili medový nápoj a věřili, že je učiní nesmrtelnými. Dodával jim sílu, odvahu, moudrost a krásu. Už ve starověkém Řecku objevili magickou energii, kterou čerpali z ambrózie,“ vysvětluje na webových stránkách majitel firmy a tvůrce medovin Petr Kudláč.

Přijďte zlatavou delikatesu ochutnat i vy do pavilonu A2 na stánek 43.

Společnost Apimed byla založena v roce 1998 a patří k významným slovenským zpracovatelům medu, vedle vlastního včelstva má síť přibližně tři sta dodavatelů medu z ekologicky nejčistších oblastní Slovenska. Majitelé – manželé Mária a Peter Kudláčovi – se od počátku zaměřili na vzkříšení tradičního vykvašeného nápoje starých Slovanů. Výroba každé medoviny trvá od kvašení po finalizaci zhruba rok a o její vysoké kvalitě svědčí dlouhá řada mezinárodních ocenění, mimojiné i z USA nebo Austrálie, v Británii loni společnost bodovala na prestižní soutěži Great Taste právě s Ambrozií. Apimed dodává také med v různých baleních, a to zejména na slovenský trh.

V Česku se setkáte s jejich medovinami, z nichž každá je vyrobena z jiného druhu medu. V nabídce má Apimed zhruba desítku druhů, čtyři takzvané prémiové. První byla Trnavská medovina z květového medu, bylinek a koření. Postupně si trh vyžádal další druhy, Staroslovanskou světlou medovinu z akátového medu, Slovenskou medovinu vyrobenou hlavně z lipového medu a Staroslovanskou medovinu tmavou, která je ze smíšeného lesního medu – ta mimo jiné vyhrála Zlatou Salimu před dvěma lety. Tyto prémiové druhy doplňuje Medovina Barrique z akátového medu, která dozrává v barikovém sudu. Další tři medoviny jsou ochucené, jde o přírodní příchutě cherry, ořechu a mandle. Naposledy přibyla Ambrózia ve třech variantách.

Kdo by si chtěl některou z medovin Apimed pořídit, najde je v dárkových obchodech, vinotékách, prodejnách zdravé výživy nebo v menších obchůdcích. Na českém trhu se firma pohybuje již sedmnáctým rokem, potravinářský veletrh Salima nikdy nevynechá. Kromě dalších kontaktů si odnáší prestižní „nálepku“. Ve Zlaté Salimě už Apimed bodoval v letech 2010, 2014 a 2016.


Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše