SALIMA 2018

Bude se soutěžit o titul PEKAŘ ROKU 2018 - Junior

Víte, jak rychle se dá uplést deset pletýnek? A jak vypadá a chutná nejlepší pšenično-žitný chléb nebo velký chodský koláč, když se do nich pustí mladí pekaři?

Přesvědčit se můžete 27. a 28. února na vlastní oči a „live“ na „pekařsko-cukrářském“ veletrhu MBK, který se již podeváté odehraje souběžně se svou potravinářskou sestrou Salima.

Garant MBK, Svaz pekařů a cukrářů v ČR, zde totiž pořádá 22. ročník prestižního kláníPEKAŘ ROKU 2018 - Junior, na brněnském výstavišti již počtvrté. A půjde o soutěž adrenalinovou, odehrává se totiž v „přímém přenosu“ před zraky diváků.

„Letos do národního finále postoupilo 15 talentů z devíti potravinářských škol a učilišť z celé České republiky,“ vypočítává výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal.

Bojovat se bude ve čtyřech disciplínách – výroba pšenično-žitného chleba, ručně tvarované běžné pečivo v časovém limitu, ručně pletená vánočka a velký chodský/dožínkový koláč. Výtvory pak vyhodnotí tříčlenná komise složená ze zkušených odborníků. „Hodnotit budeme vzhled, objem, hmotnost, vůni a chuť výrobku. Ale sledujeme též pořádek na pracovišti, ústrojovou kázeň a dodržování hygienických předpisů,“ popisuje Dřízal.

Vítěz si odnese národní titul nejlepšího pekařského juniora v zemi a řadu věcných cen. A co je také důležité, možná si jej díky soutěži vyhlédne budoucí zaměstnavatel.

Generálním partnerem národní soutěže PEKAŘ ROKU 2018 - Junior je společnost Albert. Albert nabízí zákazníkům v široké a dostupné síti čerstvé české pečivo. Díky podpoře rozvoje pekařského řemesla a učňovského školství se Albert zasazuje o to, aby tradice výroby čerstvého českého pečiva pokračovala i v dalších generacích.

Bojovat se bude poslední dva únorové dny v pavilonu V, ve speciálně postaveném pekařském centru. Začíná se v úterý 27. února v 8 hodin a hra nervů skončí až k 17. hodině. Druhý den se mladí pekaři předvedou dopoledne a konečný verdikt padne 28. února odpoledne. Kdo se přijde ve 14 hod podívat, uvidí také velkou pekařskou show zakončenou pokusem o překonání rekordu v pletení pletýnek na čas a vyhlášení výsledků soutěží je plánováno v 15 hod.

Cíleno na mladé

Ani po samotném klání se výstavištní pekárna nezavře. Na čtvrtek a pátek je zde připraveno voňavé pečení pro žáky základních škol. „Budou si moci z připravovaného těsta vytvarovat libovolný pekařský výrobek, který jim mistři pekaři na místě upečou,“ uvádí novinku Dřízal.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR na mládež cílí úmyslně a soustavně – chce pro řemeslo získat mnohem více studentů a učňů. Momentálně se v pekařských učilištích připravuje do praxe na 700 učňů, což je pro obor, ve kterém v Česku pracuje na 20 tisíc lidí, málo. A právě soutěže jsou z jednou možností, jak k voňavé a krásné pekařské profesi přilákat více zájemců. 

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše