SALIMA 2018

Dobrý Václav, šéf mlékárny a teď také sýr se Zlatou Salimou

Olešnickou mlékárnu už léta vede Václav Mirvald. Podle Oldřicha Gojiše, generálního ředitele společnosti INTERLACTO, pod níž olešnický závod spadá, je to dobrý a poctivý člověk. A jelikož mu vedení chtělo složit poklonu ještě větší, pojmenovalo po něm nový sýr. Jmenuje se Dobrý Václav. A od 27. února se může pyšnit oceněním Zlatá Salima 2018.

Na snímku zleva: generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš, ředitel Mlékárny Olešnice Václav Mirvald, ministr zemědělství Jiří Milek a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a předseda letošní komise Zlaté Salimy Martin Klanica. Foto: Archiv BVV

Jde o sýr zrající pod mazem, uhnízděný v opakovaně uzavíratelné krabičce, aby neosychal, neztrácel aroma a vůbec žádné vlastnosti.

Porota okomentovala udělení titulu slovy: „Jedná se o přírodní polotučný, poloměkký zrající sýr. Povrch sýra tvoří souvislá vrstva mazu oranžové barvy, na řezu je sýr bílý až smetanově nažloutlý. Sýr je určen především k přímé konzumaci a je vhodný i k pivu nebo vínu.“

Mlékárna Olešnice, rolnické mlékařské družstvo, jejíž historie se píše od listopadu 1937, je na sýry machr. Některé z nich už Zlatou Salimu mají, třeba tu předposlední za sýr Herold. Od počátku její výrobní sortiment tvořilo konzumní mléko, smetana, máslo, podmáslí, tvaroh, zrající sýry a gouda. V roce 1953 byla mlékárna znárodněna a dlouhá léta spadala pod národní podnik Lacrum Brno. Dnes – opět ve formě rolnického mlékařského družstva – od roku 2006 spadá pod gigant INTERLACTO.

V současné době patří společnost k významným výrobcům másla, speciálních tvarohů, sýrových specialit, čerstvého mléka a zejména bílých sýrů akawi, které tvoří také rozhodující podíl z realizovaných exportů. Dokladem toho, že společnost nespoléhá pouze na svou mnohaletou tradici, je i další rozvoj. Významnými kroky v tomto směru byly v posledních letech rozšíření sortimentu tvarohů o nové druhy splňující parametry takzvané funkční potraviny, dále pak zhodnocení syrovátky formou jejího zahuštění.

Olešnická mlékárna sídlící na samém okraji Českomoravské vysočiny nakupuje syrové mléko především z Blanenska, Svitavska a Žďárska, tedy z oblastí patřících k ekologicky nejméně zatíženým v rámci ČR. Mléko od zdejších prvovýrobců skutečně splňuje veškeré požadavky na surovinu pro výrobu vysoce jakostních výrobků.

Jejího právě oceněného Dobrého Václava najdete na stánku INTERLACTO v pavilonu V na stánku 61.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše