SALIMA

Salima je důležitá pro informovanost spotřebitelů, říká slovenská ministryně zemědělství

Místopředsedkyně vlády a ministryně zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Gabriela Matečná se na brněnském veletrhu zúčastnila mezinárodní konference FOOD FORUM, kde hovořila na téma konkurenceschopnosti evropského potravinářství a dvojí kvality potravin. Zeptali jsme se jí na roli veletrhu Salima při edukaci spotřebitelů a účast slovenských vystavovatelů.

Paní ministryně, zdůrazňujete význam vzdělávání spotřebitelů, aby si vybírali kvalitnější a zdravější potraviny. Jak v tom může pomoci veletrh jako Salima?
Salima je veletrh, kam přichází hodně návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti, což je pro edukaci spotřebitelů dobře. Možná by se zde mohl najít prostor také pro otevřené pódiové prezentace potravinářských výrobců a odborníků, kteří se věnují třeba aditivům, protože ne každé „éčko“ je špatné „éčko“. Mohla by tak vzniknout i platforma pro výuku, kam by mohlo přicházet více škol. Spotřebitel by měl být informovaný a výstavy jsou místem, kde by taková edukace měla probíhat.

Veletrh Salima má dlouhou historii, v prvních ročnících byl ještě veletrhem československým. Jaká je v současnosti účast slovenských firem?
Máme tu slovenské vystavovatele, které jsem byla na veletrhu navštívit. Je tu třeba slovenská medovina a také výrobce pohankové mouky v bio kvalitě i komerční kvalitě. Další slovenský vystavovatel Berto zpracovává maso a vyrábí šunky a párky v naprosto top kvalitě, s vysokým podílem masa. Používá chemická aditiva jen v té nejnižší nutné míře, jediným konzervantem je sůl a v rámci inovací používá přírodní aditiva. Doporučuji navštívit a ochutnat, už i stánek ve stylu slovenské dřevěné koliby stojí za zhlédnutí.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše