ANIMAL TECH

Translation is not available.

Péče jako v pěti hvězdičkovém hotelu. Krávy na výstavě dostávají to nejlepší

Ranní budíček, rychlá snídaně a před devátou hodinou nastoupená na placu mezi krávami. Tak dnes vypadalo ráno chovatelky Kateřiny Novotné, která se na Národní výstavě hospodářských zvířat starala o pět kusů masného skotu. Podobně na tom byly také studentky ze Zemědělské školy Poděbrady, které měly na starosti dojnice.

Práce začala chovatelům už před devátou hodinou, aby byla zvířata včas připravena soutěžit. „Ráno jsme přišli a jako první jsme krávy sprchovali. Snažili jsme se je umýt mezi prvními, abychom měli o starost méně,“ řekla studentka Dominika Markovičová ze Zemědělské školy Poděbrady.

Dostat zvíře cestou mezi lidmi do sprchy však nebylo vůbec jednoduché. Jedno zvíře dopravovalo deset studentů. Dalších pět dělalo bariéru mezi návštěvníky a zvířetem, aby vše proběhlo hladce. Zvědaví návštěvníci museli uvolnit celou cestu až k samotné kóji.

Video ze zkrášlování zde

Po sprchování pak byla Markovičová neustále v pozoru. „Musím hlídat, co kráva dělá, aby se mi už neušpinila,“ dodala Markovičová vybavená ubrousky a zamyšleným pohledem.

Správně zastříhat, vyholit a vykartáčovat

Pro chovatele a jejich svěřence byly v pavilonu P na brněnském výstavišti připraveny sprchy, dojící stroje a čtyři střihačské kóje.  Fronty se tvořily speciálně na střihu, protože finální úprava zabrala chovatelům nejvíce času. Jednu krávu přitom v kóji opečovávali až čtyři lidé. „Zvířata stříhají hlavně majitelé, protože na to kladou největší důraz. Když jich mají v soutěží ale několik, tak se také zapojíme,“ řekla studentka Hana Housová ze Zemědělské školy Poděbrady.

Zkrášlování se přitom odvíjelo od typu krav. Masným se zastříhávala srst po obvodu svalů, aby se pěkně lemovala. Dojnici majitelé oholili celou. Jalovicím se nechávala srst na břichu a na páteři rovný pruh, který měl zakrýt nerovnosti.

Po koupeli a střihu pak následovalo finální kartáčování. Některým přitom zabralo téměř půl hodiny. „Mám na starosti pět masných plemenic, takže jsem se od rána ještě nezastavila. To se přitom o ně starám výhradně v jejich kójích a nikam s nimi nechodím,“ zhodnotila nedělní péči majitelka Kateřina Novotná.

Připraveným štěstí přeje

Chovatelé museli přitom všechno plánovat dopředu. „Před samotným veletrhem dokumentujeme dojnicím vemena, abychom věděli, v kterou dobu má nejlepší průměr. Před soutěží je pak podle potřeby dojíme,“ vysvětlila studentka Květa Lóžiová ze Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně.

Studenti také neustále vykydávali a naváželi novou slámu. Zvířatům se tak dostávalo neustále pozornosti a komfortu.

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.
Příjmout vše